Foto: Violetta Kovacka.

Ett val att välja

Först handlade 2018 om den eviga vintern. Den utan sol, den som vi fick redan i oktober året innan och ärvde långt in i april i detta år. Men så i början av maj övergick livet till att handla om den tidiga och så småningom eviga sommaren. Den som var så evig att vi började längta efter den där vintern vi tydligen glömt att vi kämpat oss igenom. Väder, ett samtalsämne, en status, något som – när det väl når oss – vi inte kan påverka, men för vilket vi på sikt kan agera. Vi kan göra vår val. Inte bara de där som slutar med kläder efter väder.

Sen gick vädret över och vi började prata om valet. Det något mer konkreta, politiska valet. Även det ett val vissa av oss gör över tid och andra vaknar upp till att göra samma dag som vallokalen stänger. Och vissa val är svårare än andra. Långsiktiga förändringar, egna begränsningar – ibland tycks vi inte heller ha förstått att vi har möjligheten att göra ett aktivt val. De gånger vi inte tycks se mer än en väg igenom och vidare kan det vara vår okunskap, oförmåga eller tro om att vi är ensamma i världen som att tänka som vi gör och inte vågar berätta om de val vi inte vet att vi har. Men de är där, alldeles inom räckhåll och hägrar, alla våra val. 

Och alla val ärinte livsavgörande. De flesta av dem kanske inte ens definierar en bråkdel av vår tillvaro, vår vardag eller vår karaktär. De kanske inte gör någon skillnad alls. För någon. Men de kommer förbli där och ge oss en chans att tänka om. 

I detta, åretstredje nummer, får vi läsa om några val som gjorts. Tunga, moraliska dilemman där valet stått mellan djurs död eller vägen vidare mot optimering av människans hälsa. Val vi gör som små, innan vi blir varse om och börjar förhålla oss till hur andra ser på de val vi har möjlighet att göra. Om ni läser om djurförsöken och Akademin Valands nya filmprofessor Jyoti Mistry, kommer mina referenser att klarna. Vi får läsa om val som är kostsamma men gratis och om val som kostar men inte kanske spelar någon större roll – eller? Jag tänker då på de där berömda GU-korten, som likt ett passfoto blev en oåterkallelig påminnelse om hur vi tog oss hemifrån och till det nya livet, dagen vi blev studenter. Ett minne som går att radera för femtio spänn. Det är sant. För, som skrivet, vi har nästan alltid ett val.

aldi gu kort

Aldijana Talic,
Chefredaktör

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.