Reglerna ett virrvarr av förvirrade krav

 

Lina Söderström, chefredaktör och ansvarig utgivare på Spionen.
Lina Söderström, chefredaktör och ansvarig utgivare på Spionen.
All högre utbildning borde inledas med en gemensam introduktionskurs: Socialförsäkringar för studenter 7,5 poäng. Det är vad som krävs för att penetrera det lapptäcke av lösningar som kännetecknar de sociala trygghetssystemen för den som valt att läsa vidare vid universitet eller högskola.
När fackförbundet Saco ska reda ut vad som gäller för en student som blir sjuk, får barn, eller blir arbetslös behövs det 68 sidor ytterst pedagogisk text. Med exempel. För vad händer ifall sjukdomen inte skulle råka vara avslutad innan sommaruppehållet? Eller om den sjuka studenten skulle råka plugga utan studiemedel?

En sådan introduktionskurs finns inte. Inte heller tror jag att många studenter orkar sätta sig in i de här frågorna. Istället sprids informationen bitvis, från mun till mun. Lite grann som de hemliga tipsen om var de extra ­poängbanorna och extraliven fanns i min barndoms tv-spel. "Tänk på att anmäla dig till arbetsförmedlingen samma dag som du tagit examen", "Sök inte bostadsbidrag om du tänker sommarjobba", ­"Ansök om studiemedel för hela perioden som du har tänkt ­studera, även om du inte behöver pengarna". Det är ett virrvarr av förvirrade krav och förutsättningar som man måste uppfylla om man som student ska ha möjlighet att vara sjuk, skaffa barn ­eller någon gång i framtiden bli arbetslös.

Det blir inte lättare av att allt verkar så slump­mässigt och godtyckligt. Som att man inte kan få bostadsbidrag när man har fyllt 29, medan man måste vara 25 år för att heltidsstudier ska räknas som överhoppningsbar tid. Och att tiden du då kan hoppa över är fem år, medan du kan få studiemedel för sex. Eller att studiemedlet räknas som inkomst när man beräknar jämställdhetsbonusen för föräldralediga studenter, men inte när själva föräldrapenningens storlek ska räknas ut. Det är nästan så att man undrar om inte reglerna har kommit till genom att dra lappar ur en hatt.

Jag har arbetat på Spionen i sju år, och under den tiden har jag hunnit skriva och läsa ett antal ­artiklar om trygghetssystemen för studenter. Trots det häpnar jag när jag läser Sacos utredning. Jag är villig att satsa min mössa i pant på att de flesta studenter skulle göra detsamma. Jag har vid upprepade tillfällen intervjuat politiker från båda sidor blocken som inte har en aning om att det ser ut så här. Trots det händer ingenting. Under flera år var den eviga ursäkten Den studiesociala utredningen. Först skulle den tillsättas (bara inte just då). Sedan skulle den inväntas. Och när den slutligen var färdig, för nästan precis två år sedan, bidde den en tumme. Uppdraget utredarna hade fått av ­utbildningsministern var nämligen något helt ­annat än alla de frågor han och hans ­företrädare under så lång tid utlovat att utredningen skulle ge svar på.

Just nu pågår en parlamentarisk socialförsäkringsutredning. Utredningen ska bland annat titta på sjukförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen och samspelet mellan olika försäkringar och system. Vi får innerligt hoppas att utredarna tar sig tid att rikta blicken mot studenternas situation. För är det några som lätt hamnar i skarvarna mellan de olika trygghetssystemen är det studenterna. Trots att de egentligen inte är särskilt annorlunda från alla andra. Studenter arbetar, blir sjuka, får barn, blir arbetslösa och har egen bostad. Det är dags att börja tänka på det.

lina söderström
chefredaktör

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.