Frågan om studentbostäder ett säkert hösttecken

Lina Söderström, chefredaktörStudentstaden Göteborg. Hösten är här, och med den några välbekanta pro­blem. Precis som krokusen är ett tydligt vårtecken är bostadslösa studenter ett säkert hösttecken. Vid terminsstarten dyker de upp, förhoppningsfulla med antagningsbeskedet i hand, för att sova på soffor hos vänner och bekanta i väntan på en egen bostad. En del har tur och lyckas få tag i ett rum, ett andrahandskontrakt, eller kanske rent av en alldeles egen lägenhet. Många andra är inte lika lyckosamma.

Faktum är att var femte student känner någon som har tackat nej till utbildning i Göteborg på grund av bostadsbristen. Det visar en alldeles ny undersökning som Göteborgs förenade studentkårer har gjort.
På grund av bostadsbristen i Göteborg avstår många antagna studenter alltså från sin utbildningsplats, vänder hem igen eller väljer en annan studieort där det är lättare att hitta bostad. Det är studenter som Göteborgs universitet går miste om, nya medborgare som Göteborgs stad förlorar. Och det är personer som kommer att berätta för andra om hur svårt det är att hitta bostad, och sprida ryktet om Göteborg som en undermålig studentstad.

Göteborg kan inte konkurrera med Uppsala och Lund när det kommer till studentliv, eller med Stockholm när det gäller storstads­puls. I de flesta rankingar hamnar GU först på femte plats i Sverige, efter Karolinska institutet, Lunds, Uppsalas och Stockholms universitet. Man kan tycka vad man vill om rankingslistor, i det här numret tittar vi lite närmare på dem och deras betydelse. Men en av Göteborgs universitets främsta konkurrensfördelar i kampen om nya studenter är en trevlig och välkomnande stad. Och då funkar det inte att låta dem sova på soffor eller hoppa mellan korta kontrakt i väntan på en egen bostad.

En grupp som har särskilt svårt att hitta någonstans att bo är de utländska studenterna. Alla som har pluggat utomlands vet hur svårt det är att hitta en bostad i ett annat land, där man inte känner till systemet eller kan språket. Trots det beslutade GU:s ledning i våras att inte garantera bostad åt dessa studenter.
Den här hösten antogs 594 studenter på utbytesavtal till Göteborg. Hur många som verkligen kom hit, eller som avstod från att göra det för att de inte hittade någonstans att bo, är osäkert. Men varje student som avstår från sin studieplats på GU är en förlorad ambassadör för Göteborg, Göteborgs universitet och svensk utbildning. 600 studenter är inte särskilt många. Det borde inte vara svårt att garantera dem bostad.

Men även för den som hittat en bostad kan hösten vara tuff. För de boende i studentbostäderna på Gibraltargatan kom hösten med kyla även inomhus.
Spionen har träffat Ida Wibber, som ibland har haft det så kallt som 16 grader hemma de senaste veckorna. Trots det har hyresvärden Chalmers­bostäder vägrat slå på värmen. Inte så roligt i en tid när de flesta hellre vill vara inne och ha det varmt än ute i regnrusk och blåst.

Några som dock har valt att inte vara inne är studenterna på institutionen för kulturvård i Mariestad. Där utbildas blivande trädgårdsmästare, landskapsvårdare och bygghantverkare. Vår reporter Mathilda Andersson Nwachukwu och fotograf Francis Löfvenholm följde med dem ut på expedition och upp bland dignande äppelgrenar för en lektion i trädbeskärning.

LINA SÖDERSTRÖM, CHEFREDAKTÖR SPIONEN

{niftybox width=50%, float=right, textalign=left}

Läs fler artiklar om studentstaden Göteborg här:


{/niftybox}

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.