Skip to content

Politikernas mål: Göteborg ska bli landets bästa studentstad 2026

Göteborg stads politiker vill att Göteborg ska kamma hem titeln Årets studentstad 2026. Men stadens stora bostadsbrist kan komma att stå i vägen för utmärkelsen. − I årets jury har vi varit väldigt måna om studentbostadssituationen med anledning av att många studenter ser det som en livsavgörande fråga, säger Jacob Färnert, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

En studentstad att studera, leva och trivas i. En studentstad att engagera sig i. Och en studentstad som möjliggör samverkan. Så lyder huvudkriterierna för att kamma hem titeln Årets studentstad, som varje år delas ut av Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Efter en motion från Demokraterna har politikerna i Göteborg enats om att satsa på att nå utmärkelsen år 2026. Arbetet med att sätta Göteborg på kartan kräver ett samarbete mellan flera olika aktörer, menar Patrik Höstmad från Demokraterna, som lagt fram förslaget.

− Det viktiga är att arbetet mot att få utmärkelsen gör så att Göteborgs Stad nu i samarbete med studentkårerna, lärosätena och studentbostadsaktörer prioriterar att göra Göteborg till en mycket bättre stad för studenter.

Jacob Färnert, ordförande för SFS ser positivt på politikernas ambition, som han menar för Göteborg i rätt riktning.

− Deras utvecklingsarbete kommer att gynna studenterna och staden, oavsett om man vinner utmärkelsen eller inte.

Även GFS, Göteborgs förenade studentkårer välkomnar målsättningen.

− Göteborg har goda förutsättningar för att nå målen till utmärkelsen Årets Studentstad, då vi möter flera av dess kriterier. Exempelvis har vår organisation och studentkårerna bra samarbete med kommunen och näringslivet i flera olika forum, säger ordförande Gabriella Näslund.

Stor bostadsbrist kan stå i vägen

Något som dock kan stå i vägen för utmärkelsen är Göteborgs stora brist på studentbostäder, fortsätter Gabriella Näslund.

Staden, som rödlistas flera gånger har en bra bit kvar men frågan har prioriterats bland politikerna den senaste tiden, framhåller Patrik Höstmad.

− Vid utvärderingen räknas inte bara antalet färdigställda studentbostäder utan det görs även en bedömning av de ambitioner, planer, arbetssätt och samarbeten som finns på plats. Så det finns goda möjligheter att nå utmärkelsen redan 2026 med en bra Studentstadsstrategi för framtiden, säger han.

Även Jacob Färnert lyfter fram att städer som Uppsala och Halmstad, som bägge trots att de har varit rödlistade har vunnit utmärkelsen, med motiveringen att de ändå bedriver att utvecklingsarbete. Men de senaste två åren har studenternas bostadssituation varit särskilt utmärkande i bedömningen, påtalar Jacob Färnert.

− I årets jury har vi varit väldigt måna om studentbostadssituationen med anledning av att många studenter ser det som en livsavgörande fråga, så då tror jag att vi hade varit skeptiska till att släppa fram en sådan ansökan, säger han.

”Vore en stor fjäder i hatten”

Malin Broberg, rektor vid Göteborgs universitet. Foto: Johan Wingborg

Göteborgs universitets rektor Malin Broberg lyfter fram att utmärkelsen skulle gynna inte bara stadens studenter, utan hela regionen för en lång tid.

− Vi driver den här frågan tillsammans med Chalmers och vi tycker att det är viktigt för Göteborg som kunskapsregion, men det skulle naturligtvis också vara en stor fjäder i hatten för våra lärosäten.

Men att Göteborg skulle nå dit redan till 2026 tror Malin Broberg är lite väl optimistiskt och spår att det kommer att behövas ytterligare något år med utvecklingsarbete. Även hon pekar på problemet med bostadsbristen och lyfter också fram att Göteborg behöver ha tillräckligt med studiesociala mötesplatser och ett rikt liv runt omkring universitetet. Men arbetet med dessa frågor tar tid, konstaterar Malin Broberg.

− Det är inte något som man gör som ett event en gång och sedan är det klart, utan något som man bygger upp systematiskt tillsammans.

Maya är reporter och digital redaktör på Spionen.

Back To Top