Enligt Ellen är tunntarmens område i kroppen svårt att beskriva med ord och bilder. Det är klurigt för studenterna och en klassisk sak som många kämpar mycket med. Så några månader senare när Ellen Johansson skulle börja undervisa bestämde hon sig för att virka ett tarmkex, och på så vis åskådliggöra tunntarmen lite enklare. Foto: Stefan Mathisson

Hon är low-tech mästaren på Akademin

Föreläsningar är de flesta bekanta med, men laborationer och en virkad tunntarm? De är i alla fall några av inslagen i Ellen Johanssons vardag högst upp på Medicinareberget.

Ett lågt sorl hörs genom de många, långa korridorerna. De flesta har gått hem, men några få är kvar uppe på Medicinareberget. Vi går igenom flera dörrar, uppför en trång och smal spiraltrappa, sedan genom ytterligare en dörr innan vi når Sahlgrenskas cancercenter, och platsen där Ellen Johansson jobbar mest. Innanför färgkodade dörrar är hon en av de som genomför laborationer.
—Jag har alltid varit lite rädd för forskning, eller i alla fall under utbildningen. Jag tyckte att det verkade läskigt och svårt.

I en hylla bakom Ellens skrivbord skymtar någonting grönt och ulligt. Det är en virkning, rättare sagt en virkad tunntarm. Eller för att vara exakt, ett tarmkex, den delen som fäster tunntarmen i bukväggen.

Ville jobba på GU

Under slutet av sin utbildning började Ellen höra sig för om det fanns möjlighet att jobba kvar på universitetet. Tidigare under utbildningen hade hon, liksom många andra studenter, hjälpt till en del med anatomiundervisningen.
—Jag tyckte det var väldigt roligt och så blev det att jag blev engagerad i ett föreläsningsavsnitt som studenterna läser den första terminen på läkarprogrammet, där föreläser jag nu om inre organ.

Ett av de organen är tunntarmen och dess tarmkex. Idén till att virka organet dök upp när Ellen läste sin sista termin på läkarprogrammet, och virkade ett par vantar med volang på till sin kompis som gick i samma klass.
—Man är ju inom alla områden lite nördig, så vi hade skojat om volangen på vantarna och tyckte att det ju såg ut lite som tarmkexet.

Virkar tarmkex

Enligt Ellen är tunntarmens område i kroppen svårt att beskriva med ord och bilder. Det är klurigt för studenterna och en klassisk sak som många kämpar mycket med. Så några månader senare när Ellen skulle börja undervisa bestämde hon sig för att virka ett tarmkex, och på så vis åskådliggöra tunntarmen lite enklare. Nu har den illgröna virkningen varit ett stående inslag i alla Ellens föreläsningar, sedan dag ett. Och det är ett mycket positivt inlag enligt studenterna.
—Studenter som går senare terminer, och då har fått se tunntarmen och tarmkexet på riktigt, stoppar mig ofta i korridoren och säger: Nu har vi sett dem på riktigt, de ser ju ut så!

Ellen tar en klunk te och berättar om sina olika arbetsplatser på universitetet och resan dit hon är idag.

Inga planer på forskning

Hon kom från Gästrikland och Värmland, via en utbildning till kantor i Hjo, vidare och anlände under ett vintrigt januari för nästan elva år sedan till Göteborg. Hon skulle börja läsa till läkare. Nu är det redan fem år sedan hon tog sin examen. Och även om hon inte hade några planer på att varken föreläsa eller forska, är det där hon har hamnat. Nu ingår Ellen i en grupp vars forskning handlar om köldkörteln där var och en fokuserar på olika aspekter av körteln.
—Jobbar man här så blir det att man på något sätt blir engagerad i forskning också.

Vann pedagogiskt pris

Att dela sin tid mellan forskning och undervisning fungerar bra. Virkningen är ett populärt och väl fungerande inslag i undervisningen, något som blivit extra tydligt när Ellen tilldelades Sahlgrenska akademiens studentkårs pedagogiska pris, Pedalen i år. Enligt motiveringen handlar det inte bara om att hon lyckats sprida kunskap och intresse, utan även för att hon gjort det på ett kreativt sätt.
—Jag tror det blir något helt annorlunda än vad man brukar få se, man brukar ju inte skicka runt virkade handarbeten på föreläsningen, säger Ellen och ler.

Efter några numera nedlagda försök till nya virkningar, fortfarande med fokus på tarmar, har Ellen istället planer på att virka om sin redan väl använda, gröna tarm, men den här gången i en lite mer naturtrogen färg. Den kommer i alla fall att fortsätta användas i undervisningen.
—Jag brukar säga att en del kör med high tech, men jag kör med low tech.

Ellen Johansson

Namn: Ellen Johansson
Ålder: 32
Familj: Föräldrarna, fyra bröder och de två bondkatterna Hanni och Lovis.
Bor: Johanneberg
Gör: Forskar på Sahlgrenska cancercenter och föreläser i anatomi på läkarprogrammet. Har tre examen inom tre ämnen: kantor, fil. kand. i svenska språket och läkare.
Senaste låt på Spotify: Varför är du tyngd? en Psaltarsalm framförd av Lutherska missionskyrkan.

TEXT: KARIN FRID
FOTO: STEFAN MATHISSON

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.