Astrofysikern Maria Sundin har gått från forskning om rymden – till hästar. Foto: Stefan Mathisson.

Bland stjärnor, galaxer med hästar

Många är tokiga i hästar. Säkert lika många är intresserade av rymden. Få har nog lyckats hitta ett jobb med bägge ingredienserna, men Maria Sundin kombinerar just båda ämnena i sin forskning på Göteborgs universitet.

Stadens klassiska regn har ersatts av det knapriga ljudet från snö under fötterna. Hela Göteborg är vitt, och minusgraderna stiger stadigt. Men inne i Fysikhuset är det fullt av studenter som håller värmen.
I korridoren utanför fikarummet står en stor svart häst iklädd täcke och benbindor, fullt rustad för en ridtur, om den bara varit levande. Istället är den gjord i plast och tänkt som hjälp för att visa upp prototyper av astrofysikern Maria Sundins forskning.

– Det är kanske inte helt uppenbart att astronomi och hästar går ihop, säger Maria och skrattar.
Hon undervisar bland annat i astronomi och de senaste tre åren har hon även varit proprefekt, vice chef, på institutionen för fysik. Men främst är hon forskare.

Forskning och fritid

Astronomin slank egentligen med av en slump när Maria utbildade sig till civilingenjör. Från början trodde Maria att hon skulle jobba med programmering någonstans ute i industrin, och inte att hennes dagar skulle upptas av hennes två stora intressen.
– Nu blev det programmering fast om stjärnor och galaxer istället.

De senaste åren har Maria dock flyttat fokus från himlens alla stjärnor till våra fyrbenta vänner här på jorden istället. Maria har själv en häst, och att åka ut till stallet var länge främst ett sätt att koppla av och stänga ute resten av världen. Det var därför inte helt självklart att kombinera forskningen med fritidens nöje. Men för några år sedan fanns det tillfälle att söka pengar inom hästforskning, och samtidigt startade Chalmers en satsning inom sportteknologi. Så Maria diskuterade idéen med en kollega och sedan satte de igång.

Forskningen kretsar nu kring projekt inom hästsport, hur man med hjälp av fysik och teknik på olika sätt kan mäta hästens välfärd, till exempel hjärtrytm, andning och puls. Ett exempel på det är smarta textilier, som exempelvis kan bli hästtäcken. Textilien får då mätsensorer insydda i tyget vilket gör att hästen själv inte märker av att den får en undersökning medan den har täcket på sig.
– Hästar är bytesdjur och blir stressade och blir rädda väldigt lätt, då är det bra med redskap som kan maskeras till något som är bekant för hästen, säger Maria.

Likartade metoder

Även om hästar och rymden kan kännas som två ämnen utan mycket gemensamt, är kopplingen inte så avlägsen ändå. Maria berättar att man kan använda likartade typer av metoder inom både astronomi och hästsport.
– Man kan använda samma modell och analysmetoder för punkter som rör sig, vare sig punkterna är stjärnor i en galax eller hästben som rör sig. Till exempel kan man se om rörelserna är regelbundna eller oregelbundna och i den typen av objektiva bedömningar är det just matematik och fysik man använder sig av.

Trots att Maria inte hade någon plan på att jobba med varken astronomi, hästar, eller ens att forska överhuvudtaget, så fanns intresset för matte och fysik fanns redan i grundskolan, liksom kärleken till hästar och science fiction.
– Man ska inte underskatta hur långt intressena kan driva en och smyga sig in så småningom i livet. Det är ju nästan så man skrattar ibland när man inser att jag låg och läste hästböcker och sci-fi när jag var liten och nu står jag och jobbar med båda grejerna, hur gick det till egentligen, säger hon.

 

Maria Sundin 1

Ålder: 50
Gör: Astrofysiker, har som akademisk titel docent i teoretisk fysik och är universitetslektor vid GU.
Uppvuxen: Brunnsbo, Göteborg.
Familj: Man, två barn och hästen Angels fly high.
Senaste låt Maria lyssnade på: – Min man spelar mycket gitarr, så senaste låten var nog något som han spelade och sjöng hemma.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.