Emma Hagman från SASS, packar upp dagens fångst. Foto: Stefan Mathisson

Festar för att minska matsvinn

En fredagskväll i februari har ett hundratal personer tagit sig till ett kök på Medicinarberget för att laga en festmåltid – på råvaror som annars skulle ha slängts av butiker. Det är dags för Food Rescue Party.

I köket på Biomedicinska institutionen står studenter uppradade längs köksbänkarna med knivar och skärbrädor och hackar grönsaker. På den långa menyn, som ikväll är uteslutande vegetarisk, finns bland annat soppa, potatissallad, grönsakswok och fruktsallad. Allt tillagat av råvaror som annars skulle slängas.
– Det är väldigt mycket mat som slängs som egentligen går att äta, säger Robin Lennqvist, styrelsemedlem i Sahlgrenska academy students for sustainability, SASS, som är med och arrangerar kvällens matfest.

Arrangemanget sker i samarbete med Students for sustainability på Handelshögskolan och Chalmers. Grupperna inledde sitt samarbete i samband med Hållbarhetsdagen i höstas, då det första Food Rescue Partyt gick av stapeln.
– Det var så roligt så vi ville göra något mer ihop, säger Emma Hagman, som också är engagerad i SASS.
Planen är att de tre studentorganisationerna ska anordna fester även på Handels och Chalmers framöver.
Festdagen har inletts med att råvaror samlats in från butiker i Göteborgsområdet. Några studenter från de tre hållbarhetsgrupperna fick möjlighet att följa med företaget Allwin på en av deras dagliga rundor. Simon Eisner, grundare av företaget och själv tidigare Handelsstudent, beskriver det som en slags budfirma som erbjuder butikerna ett alternativ till att elda upp den mat som inte går att sälja.

skönhetsfel

Det kan vara varor med kort förbrukningsdatum eller någon form av skönhetsfel.
– Bara för att varorna inte blivit sålda betyder det inte att de inte går att äta. Vi erbjuder ett alternativ till att anlita ett sopbolag. Istället för att köra varorna till eldningsstationen kör vi den till olika kyrkor och hjälporganisationer, säger Simon Eisner, och tillägger att företaget, som ännu inte gör någon vinst, levererar motsvarande 300 000 måltider per år.

Tjäna pengar

Simon Eisner ser samarbetet med studenterna som ett bra sätt att öka medvetenheten om hur mycket mat som slängs.
– Utbildningar handlar ofta om hur man ska tjäna mest pengar – det är inte så många kapitel som handlar om hur man kan rädda världen, säger han.
Vid ett av borden i köket på Medicinarberget sitter Sofia Lorentzon och skär äpplen i bitar till fruktsalladen som ska bli kvällens dessert. Hon är imponerad av att de har lyckats samla in så mycket mat.
– Det är verkligen inget fel på den här maten. Det är häftigt att tänka att alla som kommer hit och äter i kväll annars hade köpt 100 separata måltider, säger hon.

Bra mat som slängs

Sofia Lorentzon lagar även hemma mat som annars skulle slängas. Hon sysslar med det som kallas dumpster diving, att olovligen hämta mat i butikers containrar. Det är ett fenomen som vuxit i Sverige de senaste åren som ett sätt att försöka minska matsvinnet.
– Men det stället dit vi brukade gå har stängt in sina containrar nu så vi kommer inte åt dem längre. Det är synd för det är väldigt bra mat som slängs där, säger Sofia Lorentzon.
Robin Lennqvist i SASS hoppas att matfesterna ska bli regelbundna inslag runt om i Göteborg och att de ska få fler att fundera över matsvinnet.
– Att producera mat är väldigt resurskrävande för planeten.Allt det här är resurser och energi som vi kan ta tillvara på, säger han och pekar mot lådorna och kassarna med varor som står uppställda i köket.

Kommer maten bli god då?
– Det kommer bli helt fantastiskt gott. .

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.