Mat

Käk utan kräk

Oavsett om du styr upp storkok till matlådor varje söndag eller om du äter din mat i universitetsmatsalen kan det kännas klurigt att veta hur du ska göra med lunchen när du börjar på universitetet. Vilken mat funkar bäst att frysa in och värma upp på nytt? Går det att öka livslängden på matlådan utan att riskera matförgiftning? Vi guidar dig genom Göteborgs ­universitets lunchdjungel!

Att förbereda matlådor är ett riktigt bra lifehack för dig som är student – det håller dina matkostnader nere och om du dessutom lägger ner tid på att laga storkok som du kan äta resten av veckan har du gjort dig själv en stor tjänst. Det i sig är ingen nyhet.
  För att lyckas med dina matlådor är planering viktigt. Avsätt en eftermiddag varje vecka där du tillagar en eller flera rätter som du sedan fryser i portionsstorlekar. Utgå från vilka råvaror som är i säsong när du planerar dina inköp och satsa på billiga basvaror med lång hållbarhet såsom baljväxter, rotfrukter och kål. Istället för att slänga rester som blir över från middagen kan du i många fall omvandla eller bygga en ny rätt av dem. Kanske en nyhet för vissa.
  Vi vill helst att vår lunchlåda ska smaka lika bra när vi värmer den i mikron som direkt efter tillagning och därför är det viktigt att tänka på hållbarhet och hygien.
Det finns en del faktorer som kan påverka och försämra hållbarheten på mat. För att avgöra om maten fortfarande är ätbar krävs egentligen bara sunt förnuft och att du litar på dina sinnen.
  Men vad händer om du råkar glömma att ställa in din matlåda i kylskåpet innan föreläsningen?  Är den fortfarande ätbar på eftermiddagen och finns det andra omständigheter som kan påverka livslängden på mat? Vi tog hjälp av Ann Parinder, universitetslektor i hem- och konsumentkunskap, för att ta reda på vad man bör tänka på kring matlådor och hållbarhet.
Hur länge håller sig en matlåda ätbar?
  – Generellt bör man tänka på matens historik – hur gammal den är och när den tillagades. En annan viktig faktor som du som ska äta bör vara medveten om är hur lång tid det tog för maten att kylas ner första gången. Det finns många som säger att det inte är så farligt att ha maten i rumstemperatur men det beror på när på året det är och självklart vad det är för mat, är det varmt så är det också lättare för bakterier att frodas. Än mer försiktig bör man vara om man vet med sig att det som är i matlådan har legat ute i rumstemperatur i ett par timmar innan den nått kyl och frys. Då är den inte lika hållbar som om den hade åkt in med en gång efter att man har tillagat den.
Finns det några livsmedel som är extra känsliga för att stå ute i rumstemperatur?
  – Man brukar säga att ju mer något är skuret eller hackat desto mer försiktig bör man vara. Det beror på att den skurna eller hackade råvaran har fler ytor och därför ger större möjlighet för bakterier att fästa och växa till sig. Om man tar morot som ett exempel så har bakterier svårare att fästa så länge moroten behåller sin ursprungliga form och tvärtom är det med rivna morötter. Det är sådant man kan ha med i beräkningen när man packar sin matlåda.
  – Ris bör man inte heller vara helt oförsiktig med, det behöver avsvalna snabbt för att det inte ska bildas gift som det kan göra i stora mängder kokt ris. För att kyla ner riset snabbt kan man ställa ner det i ett kallt vattenbad eller dela upp det i mindre portionsstorlekar. Även ägg kan man vara lite restriktiv med, behåll skalet på när du transporterar det och skala när det är dags att äta för då har inte eventuella bakterier hunnit fästa.
Hur försiktig bör man vara?
  – Det är svårt för mig att säga men det är så klart bra om du lägger maten som du tar med i en kyl. För det mesta tycker jag att du kan lita på dig själv och dina sinnen för att avgöra om det är ätbart. Om du känner dig osäker kan du på ett enkelt sätt förlänga hållbarheten genom att köpa små kylklampar och lägga på matlådan. Då har du gjort vad du har kunnat vad gäller transport och att få kyleffekten. Dessutom är det ett billigare alternativ än att köpa matlådor med en inbyggd kylklamp.
Går det att öka livslängden på matlådan?
  – Du kan toppa din matlåda med frysta grönsaker som till exempel ärtor, broccoli eller majs så att de tinar lagom till att du ska äta den. Ett annars klassiskt knep som förlänger livslängden är att syra eller pickla grönsaker. Om har tänkt addera nykokta tillbehör till din frysta matlåda är det viktigt att tillbehören får svalna ordentligt innan du packar ner allt tillsammans, annars riskerar allt att tina väldigt snabbt och då försämras hållbarheten.  
Vilken sorts mat behåller smak och konsistens vid uppvärmning?
  – Matiga soppor som görs på en bas av till exempel linser funkar bra att frysa in och sedan värma upp. Sopporna kan sedan varieras genom olika toppings av sådant som redan finns i skafferiet eller med rester från gårdagens middag. Pajer är behändigt att laga på det som finns att tillgå, likaså är lasagne en tacksam rätt att tillaga i stora mängder och dela upp i portionsstorlekar. Vad gäller lasagne är det viktigt att vara generös med såsen då det annars blir torrt eftersom att pastan suger in vätskan.
  – Potatis är däremot inte det allra roligaste att frysa in, den har en tendens att bli vattnig när man värmer upp den på nytt. Men är man hungrig så går det mesta ner ändå! Mitt tips vad gäller potatis är att inte skala den och att dela den i mindre delar. Känner man sig osäker på vad som går att frysa in kan man kika i frysdiskarna i matvaruhandeln och se vad som finns där.
Hur ska man tänka kring valet av själva lådan?
  – Du kan i princip frysa in maten i vilken låda som helst men det finns en del lådor som släpper ifrån sig farliga ämnen när de värms upp. Titta efter märkningar på lådan för att veta om det är säkert att mikra i. Oavsett om man väljer glas- eller plastlådor är det viktigt att de är väl rengjorda och förslutna så att de inte släpper in luft. Ett litet tips om man vill ha med sig sås till matlådan men saknar en mindre burk, är att lägga såsen i en bullform. Det blir mindre kladd och är enkelt att lyfta ut formen med sås om man vill värma resten av maten.
Vilken är din bästa matlåda?
  – Det är den jag inte glömmer hemma! Jag tycker om soppor och tillhör den skaran som gör storkok och fryser in. Jag har alltid ett antal olika sorter i frysen som jag alternerar med olika toppings och äter med ett gott knäckebröd.

 

Tips i lunchdjungeln


– Saknar du inspration? Byt matlåda med en kompis eller gå ihop ett gäng och laga storkok tillsammans. 

– Att transportera soppa i en matlåda kan bli en kladdig historia. Använd istället en urdiskad glasburk med skruvlock. 

– Är du slarvig med att ställa in din lunch i kylskåpet fastän du vet att du borde? Investera i en matlåda med kylklamp i locket. 

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.