Bildreportage

Foto: Violetta Kovacka.

Vad visar väskan?

Vi uttrycker vår personlighet genom våra kläder, skor och väskor. Men väskan tjänar inte bara som en accesoar som förflyttar saker, den berättar också hur livet och vardagen bortom det uppenbara ser ut. Vi har dykt ner i några väskor som tillhör studenter vid Göteborgs universitet i ett försök att lära känna vilka de är och få en inblick i deras vardag.

sandrahernvall1

Sandra Hernvall, 22 år, läser ekonomiprogrammet med inriktning finansiell ekonomi.
“Jag har alltid med mig plånbok, handkräm, handdesinfektion och minst tre läpp-produkter i min lilla handväska, som jag har med som ett komplement till den större handväskan. Den lilla handväskan önskade jag mig av mina kompisar i 20-årspresent. Efter ett tag gick den sönder men jag köpte en likadan eftersom att jag tycker så mycket om den. Man kan säga att den har dött och återuppstått! Och den har hängt med på en hel del resor. Nu senast åkte den med mig på utbytestermin i Singapore. Den har också hängt med till London och när jag backpackat i Sydostasien.”

sandra hernvall 2

 

taina raittila IMG 8707

Taina Raittila, 31 år, läser master-programmet i orkesterspel.
“Jag har mitt instrument och mina noter på skolan så jag behöver bara ha med mig en liten väska med det allra viktigaste. Just denna väskan fick jag av min gudmor för tre år sedan och den är alltid med mig. Det bästa är att den är liten och praktisk och den kan hänga med överallt. Bland annat har den åkt pulka med mig och min ettåriga son.” 

Karl Olsson IMG 8836

Karl Olsson, 24 år, läser grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem.
“Typ allt ni ser brukar jag ha med mig i väskan: vattenflaska, mellanmål, headset, tygkasse och nästan alla mina anteckningsblock. Jag använder olika anteckningsblock till olika saker. I ett block skriver jag föreläsningsanteckningar, ett annat använder jag när jag pluggar på bussen och i det lilla blocket skriver jag haikudikter. Och pennorna hör ihop med specifika block. Den minsta pennan hör ihop med diktblocket.” 

hannah nilsson IMG 8620

Hannah Nilsson, 26 år, läser ämneslärarprogrammet.
“Jag kände att jag behövde ha en kånken på lärarlinjen, det är nästan som lärarnas egen skoluniform. Den här har jag haft i ett år. Den gör sitt jobb och jag har valt en lite lyxigare variant med inbyggt laptopfodral och vadderade axelremmar. Det bästa är att den har en stor öppning så jag slipper gräva i väskan och kan lägga papper i laptopfodralet utan att de blir skrynkliga.”

Pernilla Forslund IMG 9041

Pernilla Forslund, 26 år, läser personalvetarprogrammet. 
"Tidigare använde ja ryggäsck men alla andra såg så snygga ut med sina väskor, så jag köpte mig en handväska. Jag föll för just den här för att den är enkel och inte har en massa krusiduller. Det roliga är att jag inte alls förstår mig på mode eller hänger med på trender men när jag införskaffat väskan insåg jag att alla tjejer har en likadan. Då kände jag mig trendig, haha! Jag har alltid med mig en kylväska där jag förvarar matlåda, dricka och bestick. Och alltid en kylklamp såklart. Det är skönt att slippa tänka på att ställa in matlådan i kylen."

 

kent oskar härnestav

Kent Oskar Härnestav, 26 år, läser ekonomi-programmet med inriktning finansiell ekonomi.
“Jag har alltid med mig proteinpulver, två till tre deciliter brukar räcka till en hel dag. Jag brukar också ha med mig min padda, kaffetermos, trådlöst batteri, trådlös mus och miniräknare. Mycket teknik helt enkelt. Min väska är helt underbar – man kan vända ut och in på den så att den packas ihop och blir lika liten som topplocket. Den har varit med om en del genom åren, bland annat hängt med på backpackning genom Asien. Vid ett tillfälle har den gått sönder, det var under en period när jag intervalltränade och fyllde ryggsäcken med tunga stenar för att få mer utmaning.” 

 olle sandström

Olle Sandström, 24 år, läser grundkursen i litteraturvetenskap. 
" Innan jag började studera här läste jag socionomprogrammet i Umeå, men efter ett tag började jag känna mig osäker på om jag ville fortsätta med det. Nu tar jag ett uppehåll från programmet och testar på litteraturvetenskap ett tag. Väskan köpte jag för tre år sedan när jag började plugga i Umeå. Jag tycker det är skönt att ha en ryggsäck och just denna följer med mig överallt – både till skolan och på fest!"

 

oscar callenberg  

Oscar Callenberg, 20 år, läser en fristående kurs i religionshistoria. 
"Jag har haft väskan sedan jag gick i åttan på högstadiet. Jag fick den av min pappa som köpte den för en tia på backluckeloppisen i Slottsskogen. Jag gillar att den är skön och att väskbotten är vattentät. Väskan har inte varit med om något speciellt fram till för en vecka sedan då den gick sönder för första gången sedan jag fick den! Men min flickvän lagade den så nu är väskan hel igen."

 

pontus paulin hugo 

 Pontus Paulin Hugo, 20 år, läser grundkurs i nationalekonomi.
"Just idag är en tygkassedag, den får hänga med de dagar som inte är lika plikttyngda. Men idag funkar tygkassen fint. Nationalekonomi är en relativt lättpackad utbildning. På de tyngre dagarna blir det oftast ryggsäck och då packar jag ner ett mindre bibliotek sakt min laptop. Jag är en packningsoptimist. Eller kanske snarare en packningspessimist då jag är väldigt rastlös och alltid kräver stimulans och sysselsättning, därför vill jag försäkra mig om att slippa dötid."


 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.