Bildreportage

Kortvarigt nöje?

Vi har pratat med studenter vid Göteborgs universitet om bilden på kortet som vi älskar att hata. Minns de tillfället när bilden togs, vad har de för relation till sitt kort och är det så illa att de inte kunnat sluta fundera över att ta om bilden på nytt?

Varje terminsstart fylls servicecenter runtom på Göteborgs universitet med nya, köande studenter som kommit för att bli fotograferade till GU-kortet – det kort som därefter ger dem tillträde till deras del av universitetet. GU-kortet är förhoppningsvis med i flera år framöver. När man går från nybliven student som navigerar sig fram genom kursutbudet till att bli nyutexaminerad med en kandidat- eller masteruppsats. 

Alla studenter har rätt till och möjlighet att skaffa ett GU-kort, oavsett studietakt. Det enda som krävs är att studenten själv beställer kortet i studentportalen innan besöket på hemmahörande servicecentret. GU-kortet som tidigare fungerade som kårlegitimation är sedan 2018 inte längre giltigt som det. Visste du förresten att det hittills i år har tryckts 12 817 nya GU-kort till studenter och anställda?

Och fler kommer kanske att tryckas – om någon råkar tappa bort sitt kort eller hade en allvarlig bad-hair-day går det att köpa ett nytt för 50 kronor! Förutom att ge studenten tillgång till sin del av universitetet kan fotot på kortet också avslöja hur man kände under sina första dagar som student – glad och förväntansfull eller fortfarande skuldfri och nervös? Kanske har fotot förändrats så mycket sedan du började studera att du funderar på om ditt GU-kort ens går att använda som identitetshandling?

oscar widen einarsson

Oscar Widén Einarsson, 24 år, juristprogrammet.
“Jag är nöjd med min bild men jag ser betydligt yngre ut än vad jag gör nu eftersom att det är 5 år sedan som bilden till kortet togs. Jag brukar inte vara så petig med bilder på mig själv och jag tror att jag vid tillfället som bilden togs hade inställningen ‘det blir bra’. Det är en annan sak om det är en profilbild på Facebook. Tycker bara att jag ser lite sur eller bister ut på bilden men det är ändå en förvånansvärt bra bild. Jag tänker att man kanske har en skev självbild om hur man ser ut på foton men fotot ljuger inte.” 

ida tangen

Ida Tangen, 25 år, förskollärarprogrammet.
“Jag är inte jättenöjd men det är jag inte med bilder över lag. Jag brukar inte le så där i vanliga fall men jag var nervös inför min första dag på universitetet och det reflekteras i bilden. Tror att jag fick godkänna fotot men jag kände inte att det fanns tid eller utrymme att ta om bilden då det var ganska lång kö bakom mig. Om jag hade fått ta om bilden hade jag slappnat av lite mer för jag ser så spänd ut på den nuvarande och så hade mitt nya efternamn stått på kortet.”   

gabriella genberg

Gabriella Genberg, 27 år, sjuksköterskeprogrammet.
“Jag tycker att det är helt okej! Det här är faktiskt mitt andra GU-kort och det togs för fem år sedan när jag läste ekonomisk geografi. Jag minns att jag fick en chans att ta om bilden men det blev rätt mörkt. Jag tror inte att jag tänkte eller brydde mig så mycket om hur bilden blev, det var innan jag hade börjat med instagram och selfies. Det är liksom jag och mitt ansikte men jag hade ett lite annat utseende då än vad jag har nu.” 

nahom kidane

Nahom Kidane, 22 år, apotekarprogrammet.
“Dagen jag tog bilden till mitt GU-kort, som jag inte har med mig idag, var min första på universitetet. Jag var ivrig och förväntansfull inför mina studier och tycker att den känslan kommer fram. Jag kommer kunna se tillbaka på bilden och minnas hur jag kände under den tiden i mitt liv. Om jag hade fått ta om bilden hade den speglat hur jag känner mig i det här sammanhanget. Idag är jag mycket mer trygg och självsäker än vad jag var min första dag i plugget. Nu är jag inne på mitt tredje år och har hittat min plats här.”

eira hjärtstam

Eira Hjärtstam, 24 år, musiklärarprogrammet.
“Jag är inte jättenöjd med bilden på mitt GU-kort av den anledningen att jag kom för nära kameran. Jag såg aldrig bilden innan den trycktes på kortet och fick ingen chans att ta om den men det gör inte så mycket.”

christian jugovic

Christian Jugovic, 27 år, Europaprogrammet.
“Jag är faktiskt nöjd med bilden. Jag ser lite sur och bitter ut, det ger sken av att jag är seriös och det vill jag gärna att det ska göra. Om jag hade fått ta om bilden idag hade jag kanske sett ännu mer seriös och sur ut än vad jag gör på mitt nuvarande kort.”     

evelina wikström

Evelina Wikström, 23 år, personalvetarprogrammet.
“Jag brukar inte bli så nöjd med många bilder men den här blev ändå helt okej! Den är i alla fall bättre än bilden på mitt körkort. Det enda med bilden på mitt GU-kort är att det inte riktigt ser ut som jag gör idag, det var ett tag sedan bilden togs och mitt hår ser tillexempel annorlunda ut. Det är en enkel bild, rakt upp och ner bara. Den togs när jag läste en kurs på psykologen för ungefär 2-3 år sedan och nu när jag började plugga igen var det bara att uppdatera samma kort. Men jag minns från tillfället när jag tog bilden att jag först fick se och godkänna. Jag drar mig lite för att vara med på bild men jag vill inte heller förstöra stämningen. Om jag hade fått ta om bilden till mitt GU-kort hade jag ändå velat att det skulle vara likt mitt nuvarande.”

saif abd alhe

Saif Abd-Alhe, 23 år, kandidatprogrammet i Sports Coaching. 
“Nej jag är inte så nöjd, jag var nyvaken och inte riktigt beredd. Jag fick både se och godkänna bilden men just då tänkte jag att det inte spelade någon roll. Hade jag fått ta en ny bild idag hade jag kollat in i kameran och haft ett mer neutralt leende. Sedan hade jag också haft skägg som jag har nu så att jag inte hade sett så ung ut som jag gör på GU-kortet.” 

elin andersson

Elin Andersson, 26 år, musiklärarprogrammet. 
“Jag är nu inne på mitt tredje år av sammanlagt fem år och har haft mitt GU-kort i tre år. Detta är mitt andra kort, det första skaffade jag när jag läste genusvetenskap för tre år sedan. Jag var inte så nöjd med bilden på det kortet eftersom att det såg ut som att jag höll på att somna. Sedan tappade jag bort det och fick skaffa ett nytt när jag började plugga igen. Det som jag har just nu är jag nöjd med.”

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.