Montage: Violetta Kovacka

Studentröster om scenskräck

På universitetet förväntas det av studenter att delta aktivt under seminarium, hålla föredrag och presentationer. Samtidigt är det mångas värsta mardröm att tala inför publik. Men hur tycker studenterna det känns att tala inför grupp? Vi tog oss ut till Göteborgs universitets institutioner för att ta reda på det.

linnea granström IMG 7473

Linnéa Granström, 28 år, juristprogrammet.
– Jag tycker inte om det men jag gör det ändå för jag tänker att det är bra att öva. Men jag har aldrig känt att det har varit så jobbigt att jag har velat stå över. Jag brukar förbereda mig genom att skriva korta stödord för att kunna hitta tillbaka om jag kommer av mig. Sedan brukar jag även bära polotröja eller ett plagg med hög krage eftersom jag blir röd om halsen när jag är nervös.

felix bäckstedt IMG 7462

Felix Bäckstedt, 23 år, statsvetarprogrammet.
– Jag är bekväm med det så länge jag är förberedd och vet vad jag ska prata om. Just nu har vi seminarium varje fredag och inför det förbereder jag mig alltid grundligt. Men det är såklart skillnad om det är 20 främlingar eller 20 klasskompisar som jag ska tala inför. Ibland kan jag tycka att det är nervöst att ställa en fråga inför hela klassen, om jag riskerar att jag börjar darra på rösten eller formulerar om meningen i mitt huvud flera gånger kan jag ibland hoppa över det.

kevin falcon IMG 7647

Kevin Falcon, 22 år, forsättningskurs i psykologi.
– För mig är känslan alltid ambivalent, det är läskigt och förlamande samtidigt som det är roligt. Jag har inga speciella strategier för att förbereda eller lugna mig själv annat än att läsa på ordentligt innan. Och att jag föredrar att tala utifrån punkter och stödord än direkt från ett manus. Jag minns min första presentation som jag höll på universitetet, det var inför en klass på 140 personer och det sög till ordentligt i bröstet. Presentationen kändes nästan som en blackout och jag bara pratade på av ren nervositet!

johanna brylde IMG 7479

Johanna Brylde, 19 år, kandidatprogrammet i offentlig förvaltning.
– Jag har varit bekväm med det sedan jag läste en retorikkurs under gymnasiet. Vi hade ofta muntliga redovisningar och i början blev jag väldigt stressad men efter tips från en lärare att läsa retorik blev det mycket bättre! Det handlar om att vara trygg med de som lyssnar och att förbereda sig väl. Men jag skulle tycka att det var jobbigt att prata på engelska inför en grupp eller i ett sammanhang där det var bara främmande människor. 

björn lönnqvist IMG 7651

Björn Lönnqvist, 24 år, kandidatprogrammet i psykologi.
– Jag tycker inte att det är jobbigt att tala inför klassen men skulle jag tala inför en större grupp med okända personer skulle jag känna mig nervös. När jag ska hålla i en presentation ser jag till att förbereda mig väl, skriva stödord och intala mig att det inte är någon fara.

emma löfgren IMG 7664

Emma Löfgren 28 år, grundkurs i miljöpsykologi.
– Jag kan vara lite nervös men då brukar säga till mig själv att skärpa mig. Mycket tycker jag att det beror på åskådarna. I grundskolan var jag trakasserad, folk buade åt mig, men i gymnasiet blev det bättre. Jag insåg att alla sitter i samma sits och började tänka att folk är schyssta men också att alla andra är tvingade att göra samma sak. Mitt knep är att bjuda på mig själv och på så sätt göra det lättare både för mig själv och för andra som också är nervösa.

arina ljung IMG 7657

Arina Ljung, 22 år, kandidatprogrammet i psykologi.
– Jag kan få en kick av det men det beror på att jag vid det här läget är van. Eftersom jag övat har jag till slut blivit bra på det och även om det fortfarande kan hända att jag blir nervös så märks det inte på samma sätt som innan. När jag ska prata inför en grupp brukar jag tänka ”fake it ‘til you make it”. Det är ingen annan som vet om du gör fel och det är viktigt att våga att inte vara perfekt.  

ludvig sylvan IMG 7453

Ludvig Sylvan, 25 år, samhällsvetenskapligt miljövetarprogram.
– Kul! Men att tala inför en grupp som inte lyssnar eller som dömer en skulle vara jobbigt. Men jag hade ändå gjort det!

isabelle olofsson IMG 7678

Isabelle Olofsson, 26 år, personalvetarprogrammet.
– Det är inte så farligt nu men jag har utvecklats genom att träna på det. När jag var yngre tyckte jag att det var jobbigt och jag brukade tappa bort mig och få fysiska symptom. Under utbildningen måste man tala inför grupp och även om jag nu för tiden känner mig lugnare kan det ändå finnas sammanhang där det känns mer nervöst. Jag förbereder mig väl, tömmer huvudet på negativa tankar och tänker att det får bli som det blir.  

louise bergstrand IMG 7470

Louise Bergstrand, 24 år, juristprogrammet.
– Jag tycker att det är väldigt kul och har inga problem med det. Men om jag är utanför min ”comfort zone” och talar inför främmande personer kan det vara jobbigt. Men samtidigt på något sätt befriande. Om det inte riktigt går som jag önskat brukar jag tänka att alla inte kan allt och att jag inte är ensam i den känslan. 

natanael olander IMG 7460

Natanael Olander, 28 år, grundlärarprogrammet.
– Jag har lätt att prata inför grupp och har mer eller mindre alltid haft det. Jag skäms nästan lite för att säga att jag gillar det. Däremot tycker jag att det är mer nervöst att stå och tala inför klasskamrater eller andra lärare än vad det är att stå och tala inför elever i ett klassrum. Jag tror det har att göra med rädsla för att göra bort sig.

victor abrahamsson IMG 7670

Victor Abrahamsson, 28 år, kandidatprogrammet i psykologi.
– Jag kan vara nervös innan, ibland mer och andra gånger mindre. För mig brukar det vara mest nervöst ungefär en timme innan men sen brukar det släppa och jag kommer in i ett flow. Om jag inte har full koll på vad jag ska prata om eller inte har förberett mig blir jag mer nervös. För att förbereda mig går jag in i mig själv och försöker att ta det lugnt. 

wilma dalgaard IMG 7449

Wilma Dalgaard, 24 år, lärarprogrammet
– Oftast tycker jag inte att det är jobbigt men om det är hätsk stämning i rummet tycker jag inte om det. För mig är det viktigt att det är god stämning och ett bra samtalsklimat. Uppstår det en situation där det är jobbig eller hätsk stämning brukar jag bli nervös och försöka skoja bort det som är jobbigt. 

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.