Foto: Anders Mattson/Malmö stadsteater.

”Regina lät som en spis från Husqvarna”

Regina Lund har synts på teaterscener, filmdukar och i teveserier i över 20 år, nu senast i succéserien Bonusfamiljen. Och grunden till sin karriär lade hon under tiden på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet 1989-1992. En utbildning som ledde till att hon bytte förnamn. 

”Det var på scenskolan i Göteborg som jag beslutade mig för att ta mitt namn Regina. När jag kom in hette jag Lotta Lund men på scenskolan hade alla så fina namn att jag tänkte att herregud, med mitt vanliga namn kommer jag aldrig få några jobb. Just stressen att inte få jobb fanns där hela tiden. Min pappa var regissör och min mamma skådespelare och de var alltid stressade över nästa jobb – som vi ju är, vi frilansande skådespelare. Jag var dessutom så van att försvara det konstnärliga inför mina akademiska farföräldrar som jag växte upp med. Så jobbstressen fanns där redan från början.

Det var min pappa som gav mig namnet Regina som mellannamn. Det betyder drottning på latin men som barn tyckte jag att namnet var förfärligt! Det lät som en spis från Husqvarna, vilket det ju också var. Detta var innan matlagningsprogrammens glorifierande tid, haha. Men jag ändrade mig alltså. När jag började på scenskolan i Göteborg tyckte jag plötsligt att det lät pampigt, jag hade väl vuxit i namnet. Och som Regina Lund skulle jag minsann få mer jobb än som Lotta Lund!

Och mycket riktigt, redan från början på scenskolan fick jag många jobberbjudanden och provfilmningar. Jag fick ofta höra att jag inte var tillräckligt känd men om jag bara blev det så skulle allt lösa sig. Därför blev berömmelse synonymt med ett tryggt liv med mycket jobb. Och att leva i samma kaos, stress och osäkerhet som mina föräldrar var det sista jag ville. Jag ville ha trygghet och struktur. Jag ville ha ett namn och friheten att kunna skapa och leva precis som jag ville, på mina villkor! Och bli älskad och älska naturligtvis. 

På tal om att älska så förförde jag Per Graffman. Han gick tre klasser över mig och jag påkallade hans uppmärksamhet en dag när jag satt i en röd sammetsfåtölj i skolans korridorer. När jag såg honom satte jag mig i en väldigt märklig ställning – samtidigt som jag låtsades läsa en bok så krumbuktade jag mig allt vad jag kunde för att se både sexig, spännande och intellektuell ut. Per stannade upp, synade mig och sa: ’Det där skulle man inte ens tro på om det var på film’. Sen blev vi ihop och var ett par i tre år. Det var på den tiden det längsta förhållandet jag haft. Vi var ihop under hela scenskoletiden och blev bland annat valda till skolans farligaste men snällaste par.”

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.