Foto:Violetta Kovacka.

Okända delar av GU: Steneby

 Steneby är en del av HDK och de Konstnärliga fakulteten, men ligger mer än två timmars bilfärd norr om Göteborg, i Dals Långed. Vid Steneby ger HDK kandidat- och masterprogram i metallgestaltning, möbeldesign och textil. Steneby samdrivs med Stiftelsen Stenebyskolan där verkstäder och lokaler nyttjas av såväl universitetets som Stenebyskolans studenter.

På området finns, förutom inriktningarnas verkstäder och undervisningssalar, även konsthall, bibliotek samt en nybyggd bastu alldeles vid vattnet längs med Dalslands kanal. Skolan startade redan 1934 med sommarkurser och slöjdaktivitet för framförallt arbetslösa ungdomar. På initiativ av GU:s dåvarande rektor, blev Steneby år 2000 en del av Göteborgs universitet.

Samtliga studenter vid Steneby tas in genom arbetsprover. Fredrika Holmberg, 25 år, läser andra året av programmet Textil-kropp-rum:
– Det här är ett uppehållsutrymme för oss som håller på med textil. Just nu förbereder jag en redovisning inför imorgon, ganska nervöst, men jag hoppas att det ska gå bra.

steneby kollage 1

Maria Sjöstrand är programansvarig för utbildningen Textil-kropp-rum:
– Vi vill att studenterna ska bli trygga med sin konstnärliga identitet, här hos oss. Steneby är inte en isolerad plats, snarare en internationell miljö. Vi gör veckolånga studiebesök och får hit föreläsare från andra delar av landet och världen. Mer samarbete med Göteborg hade dock varit önskvärt och vi kan redan nu se att sammanslagningen 2020 kan bidra till det.

steneby kollage 3

Metallverkstaden byggdes år 2000 och är en av Europas modernaste. Här möts studenter och professorer med olika inriktningar och från olika håll i världen. Yesum Yoon, 23 år är från Seoul, Sydkorea, hon läser en fristående kurs i Metallgestaltning:
– Jag kom i våras, då på en utbytestermin och till Göteborg, eftersom vår skola i Seoul hade en annons om utbyte med GU. Sen ville jag vara kvar en termin till. Seoul är en så intensiv stad och att då komma ut till skogen på det här sättet och få det här mer personliga utbytet av andra här i verkstaden som gör helt olika saker än mig, det är givande och ganska unikt, tycker jag. 

steneby IMG 8554 

 steneby kollage 2

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.