Foto: Violetta Kovacka.

Okända delar av GU: Mariestad

Institutionen för kulturvård är en del av naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och har två av sina sex utbildningar förlagda till Mariestad vars huvudbyggnad syns på bilden. Här finns de treåriga utbildningarna Bygghantverksprogrammet och Trädgårdens och landskapsvårdens hantverk som ges på Trädgårdens skola. Institutionen huserar även arkitektstudenter från Chalmers och samarbetar med Mariestads kommun om nyttjandet av lokalerna. 

 mariestad IMG 7922

Murgården, på andra sidan av gångbron sett från huvudbyggnaden, är en ny tillbyggnad som stod färdig 2012. Här är bygghantverksprogrammets murinriktning förlagd.

mariestad IMG 7719

Olle Gustafsson är 26 år och läser andra året på bygghantverksprogrammet med inriktning trä. 
- Jag flyttade hit från norra Skåne. Man söker in med ett arbetsprov och när jag väl fick reda på att jag kommit in så flöt det bara på med bostad och allt. Nu bor jag själv på ett torp en bit härifrån. Och just sånt är ganska tacksamt när man inte är mitt i en storstad. Utbildningen trivs jag med hittills. Det är en trevlig blandning av praktiskt och teori. Sen är det ganska tacksamt att veta att det finns jobb när jag väl är färdig. Det hör man inte minst från dem som är ute på praktik, att man både kan nischa in sig och frilansa men också jobba ganska brett. 

 mariestad IMG 7873

Utbildningen Trädgården och landskapsvårdens hantverk är förlagda till framförallt dessa lokaler som numer huserar ett av landets klonarkiv för att bevara den genetiska mångfalden bland de odlade växterna. 

mariestad IMG 7976

Anton Österholm, Daniel Wiklund och Katinka Romauns är tre av fyra studenter som utgör årskurs ett på bygghantverksprogrammets, murinriktning. Vid första urvalsomgången är det två till tre sökande per plats. Studenterna kommer från hela Sverige och Norden, inte sällan även längre ifrån.  

mariestad dip1

IMG 7880 

IMG 8005

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.