Foto: Violetta Kovacka.

Bland böcker och ben: Konstbiblioteket och Biblioteket för musik och dramatik

Universitetsbiblioteken är under förändring. Ett nytt bibliotek tar inom kort form vid Näckrosdammen och digitalisering sedan 90-talet arbetet med omställningen framåt. Studieplats, mötesplats, kunskapsbank, digital tjänst, forskningsbas, ett pedagogiskt forum eller ett klassrum? Universitetsbibliotekens ansikten är redan många. Inte alla vet hur att hitta till dem, vad de inrymmer, hur att nyttja dem. I en följetong om fyra delar tar Spionen med dig på en rundtur bland de åtta universitetsbiblioteken vid Göteborgs universitet.

 Biblioteket för musik och dramatik

hsm biblioteket IMG 9139

Biblioteket för musik och dramatikvänder sig till Högskolan för scen och musik som ligger i samma byggnad. Biblioteket har en stor samling av bland annat noter, pjäsmanus, CD-skivor, DVD-filmer, kassettband och fonogram. På biblioteket finns särskilda lyssnarplatser där man kan sitta och lyssna på CD-skivor eller ljudinspelningar. 

hsm dip1

– Noterna måste stå framme och vara lättillgängliga för studenterna eftersom att det ibland blir snabba repertoarbyten. När det händer blir det brandutryckning där vi går in och hjälper till att leta. Noter är både svåra att kategorisera och söka på, därför är det viktigt att vi hjälper till, säger Pia Shekhter, bibliotekarie på Biblioteket för musik och dramatik.

hsm bibliotek IMG 9114

hsm bibliotek IMG 9127 

hsm biblioteket IMG 9122

Vad lånar studenterna här?
– Det blir mest noter men också en del böcker. Annars har Monica Zetterlund fått en renässans och det började faktiskt innan filmen om henne kom. Vi har ett gäng slitna och välanvända nothäften med hennes musik, berättar Pia Shekhter, bibliotekarie på Biblioteket för musik och dramatik.

 

 Konstbiblioteket

konstbiblio IMG 9764

Konstbiblioteket tillhör Konstnärliga fakulteten dit institutionerna Högskolan för design- och konsthantverk samt Akademin Valand hör. Här finns samlingar inom konst, konsthantverk, design och foto. 

konstbiblio dip1

Förutom böcker, tidskrifter och färgkartor har Konstbiblioteketäven en samling med träprover, artistböcker, studentprojekt samt ett urval ur materialbiblioteket Material ConneXion. 
– Materialbiblioteket är kopplat till en databas där man kan hämta information och söka efter parametrar om materialet för att sedan testa och känna på det fysiskt, säger Birgitta Eriksson, kundkoordinator och bibliotekarie. 

konstbiblio IMG 9836

konstbiblio IMG 9798

 

 TIDIGARE ARTIKLAR:
Bland böcker och ben: Samhällsvetenskapliga och pedagogiska biblioteket.
Bland böcker och ben: Ekonomiska och Biomedicinska biblioteket.
Bibliotekariernas bekännelser.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.