Foto: Violetta Kovacka.

Plagg för plugg

Dina kläder berättar något om vem du är – plaggen du drar på dig varje morgon är helt enkelt ännu ett sätt att kommunicera. Men skiljer sig stilen åt på de olika institutionerna och är det socialt accepterat att gå till föreläsningar i mjukisbyxor? För att få svar på våra frågor gav vi oss ut och pratade med några av universitetets modelejon.

emma backman

 Emma Bäckman 31 år, psykologprogrammet. 
– Jag klär mig inte annorlunda till skolan än till andra tillfällen, men inför patientarbetet i höst kommer jag säkert klä mig mer propert. Jag tycker det är okej att se lite sjavig ut, det är annorlunda att vara på en arbetsplats jämfört med att vara i skolan. Skolan är lite mer som en bubbla och jag tror nästan att man skulle bli uttittad här om man kom uppklädd. 

 erik thure IMG 3130

Erik Thure, 24 år, Master of Science in Innovation and Industrial Management.
– Jag klär mig någorlunda propert men alltid bekvämt. Jag vill se lagom skön ut men inte sluskig. Tycker det känns lite larvigt att klä upp sig allt för mycket och jag ser inte heller någon anledning till det. Det senaste året har jag jobbat och därför behövt vara finklädd varje dag, så nu när jag är tillbaka i skolan passar jag på att klä mig lite mer ledigt. 

hani aden IMG 3622

Hani Aden, 25, receptarieprogrammet.
– Jag tänker inte så mycket på vad jag ska ha på mig, annat än att det ska vara så bekvämt som möjligt. Så har det alltid varit och det var inget som förändrades när jag började plugga. Favoritplaggen är de stora avslappnade koftorna, jag gillar inte tighta kläder, fast ibland tar jag bara på mig det första jag ser när jag vaknar. Tror också att det där med att välja bekvämt handlar om tid. Jag pendlar från Uddevalla och det känns som att jag varken orkar eller hinner sminka mig heller. Just idag har jag faktiskt lite mascara på mig och har fixat mina ögonbryn, men det är verkligen inte vanligt. Men de få gånger jag har extra tid på morgonen, då vill jag vara lite fin!  

gabriel haglund backman IMG 3208

Gabriel Haglund Backman, 21 år, digitala verktyg för visuell kommunikation.
– För mig är det viktigt att det är bekvämt, men också snyggt. Jag klär alltid upp mig oavsett tillfälle eftersom det både är kul och för att jag jobbar med kläder. Jag lägger ner mycket tanke bakom hur jag ska klä mig och oftast planerar jag kvällen innan. Jag har nog lite fördomar om hur studenter vid olika utbildningar klär sig. Tänker att konststudenter klär sig kreativt och slappt medan personer på Handels klär sig i märkeskläder. Men fördomar stämmer inte alltid, jag ska ju själv läsa på HDK och är torsk på märkeskläder. 

stina grande IMG 2847

Stina Grände, 32 år, samhällsekonomiskt miljövetarprogram. 
– Om jag inte hade ansträngt mig hade jag burit slappa kläder, typ mjukisar men nu anstränger jag mig och bär jeans. I början av programmet läste vi på Handels och jag kände att jag påverkades av hur studenterna klädde sig där, jag ville passa in och inte känna mig udda. Det var rätt skönt att byta studiemiljö och nu klär jag mig mer avslappnat. Jag tycker att man ska få klä sig hur man vill så länge det är städat.

christian solum IMG 3669

Christian Solum, 42 år, psykologprogrammet.
– Jag åker moppe och därför tänker jag främst på om den här jackan är tillräckligt varm. Om jag har patient eller inte styr sen om jag aktivt tänker på vad jag tar på mig. I de lägena brukar jag framförallt välja något neutralt, för både min och patientens skull. Särskilt om det är en patient jag träffar för första gången, då vill jag att den ska känna sig bekväm, vilket den kanske inte gör om jag sitter där i flip-flops och hawaiiskjorta. När jag var student första gången, då var jag mycket mer intresserad av kläder och tänkte mer på vad jag tog på mig. Paradoxalt nog hade vi oftast rock över våra plagg, så det spelade ändå inte så stor roll vad jag bar under.

 viyan alipour IMG 3190

Viyan Alipour, 30 år, Europaprogrammet. 
– Jag klär mig bekvämt och bryr mig inte så mycket om hur det ser ut. Givetvis är det viktigt att tycka om det jag bär men jag följer inga trender. I mitt framtida yrke kommer jag behöva klä upp mig mer men jag skulle inte välja ett yrke med strikt klädkod, jag vill kunna välja fritt och slippa höga förväntningar. Även om jag inte är för klädkod generellt tycker jag det finns en poäng i att klä sig jämlikt – att inte sticka ut i statuskläder eftersom att det kan bidra till att man lätt hamnar i fördomsträsket.

anders lisle IMG 2822

Anders Lisle, 28 år, humanekologi.
– Den enda regeln för mig är att aldrig bära mjukisbyxor offentligt! Inte för att det är något fel, det är bara inte min stil. Tror att jag klär mig ganska vanligt till vardags, men om vi ska hålla i en presentation både klär jag mig och talar mer propert. Jag läste på Handels under en termin och där upplevde jag att det var mer uppklätt än vad det är på den här institutionen. Egentligen är det inte så konstigt, på Handels förbereds studenterna till jobb i affärslivet och där är det säkert helt andra förväntningar på klädseln. 

emelie bark IMG 3234

Emelie Bark, 22 år, lärarprogrammet.
– Jag tycker att det är kul med kläder och lägger ner ganska mycket tanke på det eftersom jag ser det som en del av att ta hand om sig själv. Jag anstränger mig nog mer med mina kläder till skolan än privat, och jag ansträngde mig förmodligen mer under första veckan än vad jag gör nu. De flesta här på institutionen är inte så klädmedvetna men det spelar ingen roll, det viktigaste är att man är bekväm. 

ellen huntington IMG 2764

Ellen Huntington, 29 år, psykologprogrammet.
– I början av utbildningen diskuterade vi kläder en hel del, framförallt hur vi ska klä oss i framtiden som yrkesverksamma psykologer. På en föreläsning under första terminen sa föreläsaren att det inte är okej att visa tatueringar och piercingar när man jobbar som psykolog. Det gjorde mig lite orolig men jag blev lugn när jag kom ut på praktik och insåg att man inte behöver se helt normativ ut.

emelie wall IMG 3248

Emelie Wall, 20 år, lärarprogrammet. 
– Kläderna speglar ens personlighet och av den anledningen spelar de roll. Jag klär mig ganska klassiskt och vårdat, det viktigaste för mig är att vara hel och ren. Innan trodde jag faktiskt att studenterna skulle klä sig mer slappt än vad de gör, även om det generellt är ganska avslappnat på institutionen, de flesta har vanliga kläder, typ jeans och tröja. 

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.