Skip to content

S:studenter: Vi vill ha sex! Vi vill ha sex! Vi vill ha sex timmars arbetsdag!

”Åtta timmars arbete, åtta timmars vila, åtta timmars fritid” var Sveriges Socialdemokratiska Arbetarepartis stora löfte när man bildades den 23 april 1889. Efter en gedigen kamp lyckades Socialdemokrater tillsammans med liberala grupperingar få igenom 8 timmars arbetsdag år 1919. Det har nu gått över hundra år sen senast och idag hörs det från S-studenter och andra socialdemokrater lite mer skämtsamt men likväl seriöst: ”Vi vill ha sex, vi vill ha sex, vi vill ha sextimmarsarbetsdag”.

I år, den 5 februari, kom det ut från Socialdemokraternas media att nuvarande partiordförande Magdalena Andersson, nu överväger arbetstidsförkortning. För S-studenter i Göteborg (GSHF) är detta en välkommen förändring från partiledningen. Göteborgs socialdemokratiska högskoleförening (GSHF), likt S-studenter nationellt, har länge drivit på för en förkortad arbetstid. Det finns få reformer idag som skulle skapa sådan frihet för både studenter och arbetare som arbetstidsförkortning med bibehållen lön. Det bör heller inte ses som radikalt eller främmande. 1987 sänktes arbetstiden i Norge till 37,5 timmar och 1990 sänkte danskarna den till 37 timmar.

Den socialdemokratiska högskolevisionen är att studentlivet ska vara till för studier och mognad – en plats där folk från alla bakgrunder möts, där man tillåts formas som individ och lägga energi på bildning. I denna vision är sidoknäck huvudsakligen till för att stärka studenters framtida arbetsmarknadsmöjligheter i ett bildande syfte.

Det har tyvärr inte blivit så. I stället tvingas studenter sidojobba under timmar då man borde vila eller studera – för att ha råd med mat, kurslitteratur och en hög hyra. Att samtidigt lägga mycket tid på studier leder onekligen till stress och ökad psykisk ohälsa för studenter vilket statistiken visar. Få studenter spenderar dessutom knappt en enda vecka på året till riktig återhämtning. Så fort terminen är slut påbörjas sommarjobb eller sommarstudier.

Försämringen i arbetslivet syns inte endast hos studerande akademiker. Nyexaminerade studenter tvingas idag ofta jobba sig upp via internships och praktikplatser. Vi känner själva till flera, som fått jobba omkring 80 timmar i veckan och utnyttjats som nya. Bränna ut nyexade är inte vägen framåt för ett samhälle med god folkhälsa och stark tillväxt. Införlivandet av sextimmars arbetsdag hade motverkat exploateringen av nyexad arbetskraft. En arbetstidsförkortning innebär att fler måste anställas och att färre nyexade tvingas ta osäkra anställningar eller gå arbetslösa – vilket ökat i flera branscher de senaste åren.

Rådande arbetslivsforskning visar att livskvalitet och tillfredsställelse i vardagen stärks när möjligheter till återhämtning förbättras. Detta ligger bland annat till grund för varför Socialdemokraterna i Göteborg redan påbörjat ett arbetstidsförkortningsinitiativ på förskolor i utsatta områden i kommunen. Med målet att göra dessa jobb mer attraktiva.

En arbetstidsförkortning skapar mer frihet för Sveriges studenter och en förbättrad studenthälsa – som i sin tur skapar bättre studieresultat och en mer välmående arbetskraft.

För ett mer fritt Sverige!

Oscar Linde Svedestad – Ordförande för Göteborgs socialdemokratiska högskoleförening 
Lovisa Rydh – Vice-ordförande för Göteborg socialdemokratiska högskoleförening

Maya är reporter och digital redaktör på Spionen.

Back To Top