Skip to content

Nedskärningar vid utbildningsvetenskapliga fakulteten – 13 tjänster ska bort

Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid utbildningsvetenskapliga fakulteten på Göteborgs universitet står inför besparingar. Institutionens ekonomi beräknas få ett underskott på 15 miljoner under 2024.  – Utgångspunkten är att vi minskar undervisande personal med 13 heltidstjänster, säger Markus Nivala, prefekt vid institutionen.

En period av ökade kostnader, hög inflation och besparingar har också drabbat svenska lärosäten. Under 2024 beräknas universiteten i hela landet gå cirka 1 miljard kronor back, något som Ekot rapporterat om.

Vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande på utbildningsvetenskapliga fakulteten, står ett flertal lärare inför att förlora sina jobb. Institutionens ekonomi beräknas få ett underskott på 15 miljoner under 2024. Enligt prefekt Markus Nivala har den kraftiga minskningen av studenter gjort att ekonomin inte längre går ihop.

– Framförallt är det betydligt färre sökande till förskoleprogrammet, vilket är en tendens som går att se i hela landet. Det kärva ekonomiska läget gör att det blir nödvändigt med besparingar, säger Markus Nivala.

Tretton tjänster ska bort

Men ännu står det  inte klart hur många individer som kommer bli uppsagda.

– Jag kan inte svara hur många personer kommer att påverkas innan vi har förhandlat turordningskretsar, men utgångspunkten är att vi minskar undervisande tillsvidareanställd personal med 13 heltidsekvivalenta. Detta görs genom olika åtgärder, inklussive mångåriga utlåningar och omplaceringar. Även pensionsavgångar påverkar detta, säger Markus Nivala.

Ivar Armini, arbetsmiljöombud vid institutionen, möter dagligen personal som kan komma att påverkas av nedskärningarna.

– Just nu är det den överhängande risken för uppsägningar som upptar de flesta anställdas tankar – många är både arga, oroliga, chockade och ledsna – och självklart kommer uppsägningarna, hur de nu än kommer att se ut, innebära en förlust av viktig kompetens.

Hur kommer studenter och doktorander påverkas?

– Vid stora nedskärningar i lärarkåren är det alltid en risk att kvaliteten i undervisningen påverkas negativt och/eller att färre anställda får göra mer arbete. Det senare är en fara för lärarnas arbetsmiljö och det förra en risk för både studenter och doktoranders studiemiljö. Men arbetet fortgår – med stor medvetenhet om den risken, säger Ivar Armini.

Turordningskretsarna är inte klara

Nu pågår förhandlingar mellan facket och arbetsgivaren. Alla anställda har ännu inte fått reda på vilken plats de har i turordningskretsarna.

– Några medarbetare har fått besked om placering i turordningskrets, men kretsarna är inte förhandlade eller fastställda.

Hur fastställs turordningen?
– Placeringen beror på medarbeterens stadigvarande och huvudsakliga arbetsuppgifter.

När exakt uppsägningarna kommer ske kan prefekt Markus Nivala inte svara på, men planen är att verksamhetsförändringarna ska vara klara under vårterminen 2024.

Spionen söker personal, doktorander och studenter för en kommentar.
Är du berörd? Hör av dig till oss på jazz@spionen.se

Jazz är Spionens chefredaktör och ansvarige utgivare. Hen har läst statsvetenskap och nationalekonomi i Uppsala, Rom och Kanada, rumänska på distans från Lunds universitet och master i undersökande journalistik vid JMG.

Back To Top